Actueel
July 18, 2024

JOGG-aanpak onder de loep: verschilt de motoriek van kinderen tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten? - Deel 2

Dit blog is deel van een tweeledige serie. In het eerste blog van deze serie keken we naar trends in motorische vaardigheden binnen JOGG-gemeenten. In dit tweede blog zullen we kijken naar de trends in motorische vaardigheden binnen niet-JOGG-gemeenten en vergelijken we de resultaten.

JOGG-aanpak onder de loep: verschilt de motoriek van kinderen tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten? - Deel 2

De JOGG-aanpak is een initiatief dat in 60% van de Nederlandse gemeenten is ingezet om een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren te bevorderen. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat de JOGG-aanpak geen statistisch significant effect heeft gehad op het percentage kinderen en jongeren met overgewicht of op hun beweeggedrag. Op basis van deze bevindingen werd er in het eerste blog de hoofdvraag gesteld: als overgewicht en beweeggedrag niet significant zijn veranderd door de JOGG-aanpak, hoe zit het dan met andere gezonde leefstijl indicatoren zoals de motorische vaardigheden van kinderen in JOGG-gemeenten?

In dit tweede blog wordt er gekeken naar niet-JOGG-gemeenten die gebruik hebben gemaakt van de MQ Scan tussen 2020 en 2024. Er is per gemeente gekeken naar het percentage ondergemiddeld scorende kinderen. Voor het onderzoek zijn er 24 gemeenten onderzocht. Bij het bestuderen van deze gemeenten is er gekeken of er een positieve trend, negatieve trend of geen significante verandering te zien was.*

 *Trends niet gemeten op basis van exact dezelfde kinderen. Per schooljaar kunnen het aantal gescande scholen verschillen. Niet-JOGG-gemeenten met minder dan 8 scholen in onze database zijn buiten beschouwing gelaten.
 *Trends niet gemeten op basis van exact dezelfde kinderen. Per schooljaar kunnen het aantal gescande scholen verschillen. Niet-JOGG-gemeenten met minder dan 8 scholen in onze database zijn buiten beschouwing gelaten.

Resultaten vergelijken

  • Negatieve trend: Het percentage negatieve trends is lager in JOGG-gemeenten (5.26%) in vergelijking met niet-JOGG-gemeenten (8.33%). Dit impliceert dat er minder JOGG-gemeenten zijn waar de situatie verslechtert ten opzichte van de niet-JOGG-gemeenten.
  • Positieve trend: Het percentage positieve trends is hoger in JOGG-gemeenten (22.81%) vergeleken met niet-JOGG-gemeenten (12.50%). Dit kan betekenen dat JOGG-gemeenten meer vooruitgang hebben geboekt in het verminderen van het percentage kinderen met ondergemiddelde motorische vaardigheden.
  • Geen significante verandering: Het percentage gemeenten met geen significante verandering is iets lager in JOGG-gemeenten (71.93%) dan in niet-JOGG-gemeenten (79.17%).

Conclusie

Uit de vergelijking tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten blijkt dat de JOGG-aanpak mogelijk een positieve invloed heeft op de motorische vaardigheden van kinderen. Hoewel de totale impact varieert en veel gemeenten geen significante verbeteringen tonen, laten de resultaten zien dat er in JOGG-gemeenten vaker sprake is van een positieve trend en minder vaak van een negatieve trend dan in niet-JOGG-gemeenten. Dit suggereert dat de JOGG-aanpak een enigszins positieve invloed heeft op de motorische ontwikkeling van kinderen in deze gemeenten. Uiteraard is dit een voorlopige conclusie en wordt vervolgonderzoek aanbevolen.