Gezonde Jeugd Monitor

Meer dan inzichten alleen
voor gemeenten

Waar gaan kinderen zonder ontbijt naar school? In welke wijk hebben veel kinderen nog geen zwemdiploma? En hoe lang spelen kinderen eigenlijk nog buiten? Op deze en heel veel andere belangrijke vragen geeft de Gezonde Jeugd Monitor antwoord.

Slimme methodiek

De Gezonde Jeugd Monitor geeft gemeenten op een eenvoudige en overzichtelijke manier inzichten in de belangrijkste leefstijlindicatoren van kinderen. En wat er voor nodig is om die te verbeteren. De Gezonde Jeugd Monitor maakt gebruik van een unieke methodiek die eenvoudig is te implementeren in het bestaande lesprogramma van scholen. 2 á 3 gymlessen per klas per schooljaar is al genoeg om alle waardevolle data te verzamelen. 

Meer informatie

Inzicht in leefstijl


Voor de Gezonde Jeugd Monitor maken we gebruik van de door ons ontwikkelde MQ Scan en de Leefstijl Quiz. De data die hiermee wordt verzameld, komt overzichtelijk terug in een online Health Development dashboard. 

Leefstijl Quiz

Bij de Leefstijl Quiz beantwoorden leerlingen spelenderwijs diverse leefstijl gerelateerde vragen. De vragenlijsten zijn onderverdeeld in categorieën als; sport en bewegen, buitenspelen, zwemmen, voeding, slapen en schermtijd. De Leefstijl Quiz geeft op een actieve manier inzicht in de leefstijl van de kinderen.

MQ Scan

De MQ Scan is een wetenschappelijk gevalideerde methode om de motorische ontwikkeling van kinderen te monitoren én te verbeteren. Deze unieke tool maakt gebruik van een beweegbaan opgebouwd uit gymzaalmaterialen om te meten hoe snel kinderen deze kunnen afleggen.

Deze meting onthult of een kind gemiddelde, bovengemiddelde of ondergemiddelde motorische vaardigheden heeft voor zijn of haar leeftijd. Hierdoor kunnen gemeenten doelgericht beleid ontwikkelen om motorische achterstanden bij kinderen te herkennen en aan te pakken. Zowel de MQ Scan als de Leefstijl Quiz zijn super leuk voor kinderen om aan mee te doen.

Meer informatie

137 gemeenten doen al mee!

Als de MQ Scan en de Leefstijl Quiz tijdens de gymles zijn afgenomen en de MQ Scan resultaten zijn goedgekeurd, staat alle data in het HD-dashboard en is deze klaar voor gebruik. Je kunt meteen filteren op bijvoorbeeld scholen, leeftijden, geslacht en wijk. Ook kun je eenvoudig trends ontdekken door gegevens met voorgaande jaren te vergelijken.  

Er zijn al 137 gemeenten die op deze manier de gezondheid van kinderen verbeteren. Binnenkort ook in jouw gemeente?

Doe jij ook mee?

Voordelen Gezonde Jeugd Monitor

Binnen één gymles al resultaten in beeld

Hoge betrouwbaarheid data (direct bij individu opgehaald ipv steekproef)

Per wijk en per school te specificeren

Hoge dichtheid in respons (alle kinderen in de gemeente uitgevraagd)

Lokaal beeld komt voort uit eigen lokale data (directe koppeling)

Betrouwbaar

Wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld met de Haagse Hogeschool, epidemiologen, gezondheids- en beweegprofessionals. 

Eenvoudig

Binnen 1 bestaande gymles data verzamelen.

Maatwerk

Dankzij de inzichten op wijk- gemeenteniveau. 

Kortcyclisch bijsturen

Op inhoud én finance.

Gemeenteraad

Verantwoording van bestede budgetten, onderbouwd met actuele, gemeentelijke data.

Perfecte aanvulling

De Gezonde Jeugd Monitor is een perfecte aanvulling op de onderzoeken van de GGD en JGZ. Met name door de lage frequentie van deze onderzoeken en de lage respons van ouders op de vragenlijsten is aanvullende data essentieel. Daarom reageren GGD’en ook zo enthousiast en doen er ook steeds meer GGD’en mee. Niet zo verwonderlijk want de Gezonde Jeugd Monitor geeft inzichten en antwoord op vragen die bij de gebruikelijke onderzoeken vaak onbeantwoord blijven. Zo wordt het voor gemeenten niet alleen duidelijk of er met het huidige beleid genoeg resultaat wordt behaald. Maar ook waar er nog extra maatwerk nodig is om bepaalde achterstanden gericht aan te pakken. Op deze manier komen we steeds dichter bij een gezonde generatie in 2040.

Trotse partner van

Meer weten over onze services?

Vul het onderstaande formulier in en dan nemen wij contact
met je op voor het plannen van een afspraak.

Of leer meer via een van onze downloads

GALA Akkoord

Download de informatie sheet over het GALA Akkoord nu.

Download

Motoriek Peil 2023

Download het Motoriek Peil 2023, in samenwerking met de Haagse Hogeschool.

Download

Psychische gezondheid

Download het onderzoek 'De rol van bewegen en sport voor mensen met (ernstige) psychische klachten'.

Lees verder